Očekivane izmjene poreznog sustava

17.02.2016.

U javnosti se sve češće spominju očekivane izmjene poreznih propisa kao jedna od prvih reformi nove vlade. U javnosti se vode velike rasprave o tome da bi trebalo smanjiti PDV-a, a ne plaće, pa evo naš osvrt na navedeno...
Kako razumijemo, glavne promjene koje se očekuju se tiču poreza na dohodak, tj. smanjivanja oporezivanja plaća, dok bi PDV u konkretnom slučaju trebao ostati na istoj razini.
Iako nismo makroekonomisti, s našeg skromnog aspekta, čini se da je navedeno pravi put kojim bi trebali ići barem radi sljedećih razloga:
 
  • trošak rada je jedan od najznačajnijih kriterija konkurentnosti
 Jeftiniji rad je ono što čini razliku u odnosu na konkurentske zemlje. Treba svakako razmišljati i o rasterećenju zaposlenika sa višim plaćama u industrijama kao što su IT, farmaceutika itd.
 
Kada pričamo sa kolegama iz Mazars grupe, proizlazi da su prosječne neto plaće u RH više od usporedivih plaća u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, dok s druge strane ne vjerujemo da je naša ekonomska snaga značajno iznad tih zemalja. Uzevši u obzir i da je opterećenje neto plaće značajno veće, trenutna cijena rada u RH je zapravo astronomska.
Tako da, ako mislimo privući investicije, smanjenje ukupnog troška plaće za poslodavca je više nego poželjno.
 
  • povećanje plaće će najvećim dijelom otići u povećanje osobne potrošnje
 
Iz ovoga proizlazi logika da se isplati rasteretiti plaće jer će takvo smanjenje plaća povećati potrošnju građana pa će se dobar dio tereta umanjenih prihoda poreza na dohodak i doprinosa državi vratiti kroz PDV i porez na dobit.
 
  • utjecaj na konkurentnost PDV-a
 
Ako uzmemo u obzir da je PDV gotovo neutralan za prodavatelja (pod uvjetom da naplati potraživanje), proizlazi da je za državu logičnije podizati PDV, a smanjivati opterećenje rada jer će na takav način cijena koštanja hrvatskog proizvoda (vs. stranog konkurenta) biti manja, a država će ubirati svoj iznos prihoda.
 
 
 
Zaključno, najavljena porezna reforma u dijelu poreza na dohodak nam se čini dobrim putem podizanja konkurentnosti i osobne potrošnje.
 
Nadamo se da će i ostali dijelovi paketa, uključujući i najavljeni porez na nekretnine također ići u istom smjeru.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice