PDV identifikacijski broj

Osobe koje su u sustavu poreza na dodanu vrijednost i koji će poslovati sa osobama iz drugih država članica Europske unije, morati će zatražiti PDV identifikacijski broj.

Nakon što Hrvatska pristupi u EU, hrvatski porezni obveznici koji će poslovati na zajedničkom tržištu, odnosno koji će stjecati dobra te primati ili obavljati usluge unutar Europske unije, morati će zatražiti PDV identifikacijski broj. PDV identifikacijski broj dodjeljuje Porezna uprave te ga razmjenjuje s drugim državama članicama putem sustava VIES-a. Kako je istaknula i Porezna uprava, posjedovanje valjanog PDV identifikacijskog broja preduvjet je poslovanja na zajedničkom tržištu.

Navedeno je potrebno da bi se moglo primjenjivati B2B načelo, odnosno da bi se PDV mogao obračunavati prema primatelju.

Osim poreznih obveznika koji su u sustavu PDV-a, ostali porezni obveznici koji pređu prag stjecanja, moraju zatražiti svoj PDV identifikacijski broj. Navedeni porezni obveznici su:

  • Mali porezni obveznici (isporuka u prethodnoj godini ispod 230.000 kuna)

  • Pravne osobe koje nisu porezni obveznici (npr. Lokalna samouprava itd.)

  • Porezni obveznici koji nemaju mogućnost odbitka pretporeza jer obavljaju samo usluge koje nisu oporezive (financijske institucije i sl.)

U Hrvatskoj je prag stjecanja 77.000,00 kuna, bez PDV-a. Prije isporuke kojom osoba prelazi prag stjecanja, obvezna je registrirati se za potrebe PDV-a.

Na obrascu P-PDV će se predavati Zahtjev za registriranje za potrebe poreza na dodanu vrijednost.

Potrebno je napomenuti da osobe kojima nije dodijeljen OIB, uz zahtjev za dodjelom PDV identifikacijskog broja podnose i propisani obrazac Zahtjeva za određivanjem i dodjeljivanjem OIB-a, kao i potrebnu dokumentaciju za dodjelu OIB-a u skladu sa Zakonom o osobnom identifikacijskom broju.

Dosta je novosti koje će se dogoditi nakon ulaska Hrvatske u EU, ali pravovremenim informiranjem nastojimo Vas pripremiti da ulazak u EU prođe sa što manje turbulencija.

 

U slučaju bilo kakvih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

 

Vaš Cinotti tim.

vrh stranice