Transferne cijene

 Što su to transferne cijene?
Multinacionalna poduzeća prva su iskoristila prednost integracije nacionalnih gospodarstava koja je znatno ubrzana u posljednjim desetljećima. U globalnoj ekonomiji, gdje multinacionalna poduzeća igraju važnu ulogu, transferne cijene visoko su na listi prioriteta poreznih uprava i poreznih obveznika. Vlade pojedinih zemalja moraju osigurati da oporeziva dobit multinacionalnih poduzeća ne bude umjetno preseljenja izvan njihovih područja te da porezna osnovica prikazuje stvarnu ekonomsku aktivnost poduzetu u toj zemlji.

Društva u Hrvatskoj često su podružnice inozemnih poduzeća ili članice multinacionalnih grupacija. Hrvatska porezna uprava sve je aktivnija u kontroli transfernih cijena između domaćih i inozemnih povezanih poduzeća te između dva domaća povezana društva ako jedno od njih ima privilegirani porezni status. Sukladno navedenom, nužno je izraditi Studiju o transfernim cijenama u skladu s domaćom zakonskom regulativom i OECD smjernicama.

Mazars Cinotti Consulting specijaliziran je u izradi studija za specifične potrebe naših Klijenata, u isto vrijeme poštujući zakonsku regulativu i propise Porezne uprave. Sljedećom brošurom želimo Vas upoznati s ovim važnim poreznim pitanjem i načinom na koji pristupamo problemu i minimiziramo rizik transfernih cijena.
Naše usluge obuhvaćaju: podršku ovlaštenog poreznog savjetnika u izradi krovnog dokumenta o transfernim cijenama za grupu društava (tzv. “Master file”), podršku ovlaštenog poreznog savjetnika u izradi studije o transfernim cijenama, zasebna izrada ekonomskih analiza koje služe kako bi se utvrdilo da li su cijene zaračunate između povezanih osoba tržišne (u skladu sa “arm’s length” principom); izradu politika transfernih cijena za grupu društava.

Više o našem pristupu pitanju transfernih cijena pogledajte u našoj brošuri!
vrh stranice